top of page
EetMetSuus_N_RGB_72dpi.png

ACT 

Laat jij je leiden door die vervelende stemmetjes in je hoofd? Of neem je zelf de regie?

 

 

 

 

 

 

 

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Dit is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment). 

In de praktijk blijkt dit een effectieve manier om langdurige gedragsverandering teweeg te brengen met betrekking tot leefstijl en eetgedrag. Daarom gebruik ik vaak elementen uit ACT. 

kompas.jpg

Werkwijze

Goed luisteren 

Iedereen is anders, gelukkig maar! Maar dat betekent ook dat iedereen andere doelen heeft. De een wil van zijn of haar eetbuien af, terwijl de ander behoefte heeft aan meer voedingskennis omtrent ziekte of sport of niet weet hoe een gezonde voeding in te passen in een drukke leefstijl. Ik hecht veel waarde aan goed luisteren naar wat iemand wil en denk daarbij mee in welke benadering bij iemand past. 

Voeding inhoudelijk 

Praktische informatie over volwaardige voeding, zoals hoeveel heeft je lichaam ongeveer nodig op een dag, handige tips over producten of een volledig berekend (sport)voedingsschema. 

ACT 
Ik maak gebruik van gesprekstechnieken uit ACT (Acceptance and committent therapy), een stroming in psychologie. Het leren accepteren van lastige gevoelens, gedachten en situaties geeft meer psychologische flexibiliteit, waardoor het gemakkelijker wordt om vaker te kiezen voor 'lange termijn genot' zoals gezondheid en 
ontspanning en minder vaak te kiezen voor 'korte termijn genot' zoals meer eten dan je lichaam nodig. Het dempen van lastige gevoelens door middel van eten is een copingmechanisme wat je vaak al sinds je jongere jaren hebt ontwikkeld. Je gaat kijken naar niet-destructieve alternatieven voor je huidige copingmechanismen om te leren omgaan met lastige gevoelens.

 

Spiritualiteit 

Klinkt misschien heel zweverig, maar er is niks zweverigs aan. Het sluit naadloos aan op ACT: namelijk het leren zijn met wat er is. Voelen wat je voelt, je weerstand leren opgeven tegen lastige gevoelens. Acceptatie. En daardoor geen eten meer nodig hebben om je lastige gevoelens te dempen. 

Intuïtief Eten 

Intuïtief Eten is een 'anti-dieet' methode. De huidige dieetcultuur, je opvoeding en schoonheidsidealen zijn factoren die deels je manier van omgaan met eten bepalen. De 'eetregels' die we onszelf hebben opgelegd zoals bijvoorbeeld 'ik mag alleen chocolade eten in het weekend' kunnen ons behoorlijk in de weg zitten en ons juist aanzetten tot overeten. Intuïtief Eten gaat terug naar de basis, je gaat weer meer leren voelen en luisteren naar je lichaam en minder gereguleerd eten vanuit de regeltjes in je hoofd en onze maatschappij. Elementen als bewustwording, honger, verzadiging, mindfull, acceptatie, mildheid en zelfzorg krijgen hierbij aandacht. 

Kennis en ervaring  

Ik bekijk wat voeding voor jou kan betekenen. Met mijn medische en voedingskundige kennis en ervaring in dit werkveld kan ik beoordelen welke voeding of manier van eten voor jou geschikt is. Omdat ik fanatiek sporter ben kan ik vanuit eigen ervaring adviezen geven over voeding, timing van voeding en specifieke producten met betrekking tot sport. Zowel duur- als krachtsport zijn gebieden waarmee ik affiniteit heb. Tevens kan ik vanuit eigen ervaring ondersteunen, adviseren en begrip tonen met betrekking tot een verstoorde relatie met eten. Tot slot: Uiteindelijk ben jij baas over je eigen lijf en bespreken we samen of je mijn adviezen wil proberen.  

Begeleiding bij: 

-Onderzoeken wat voor jou de juiste voeding is 

-Jou helpen deze voeding in je dagelijkse eetpatroon in te passen 
-Al je praktische vragen beantwoorden 
-Je stap voor stap begeleiden naar het beste resultaat

-Je helpen je gedrag blijvend te veranderen 

Persoonlijk en praktisch 

Mijn aanpak is persoonlijk en praktisch. Ik hecht veel waarde aan een individuele benadering, met doelen die voor JOU belangrijk zijn. Duurzaamheid, gezondheid en een gezonde relatie met voeding zijn in mijn ogen essentiële factoren om blijvende resultaten te boeken. 

bottom of page