top of page
EetMetSuus_N_RGB_72dpi.png

 

23 januari: Intuïtief Eten 

 

Het is begrijpelijk dat jij de wens hebt om af te vallen. Dieten werkt echter niet, al is dit moeilijk om te geloven door de invloed van gewichtsstigma’s en de dieetcultuur. Hoe meer jij je voedingsinname beperkt, hoe meer je lichaam en geest zich aanpassen aan het overleven van deze uithongering. Soms loopt de drang tot eten zo hoog op, dat je je eetgedrag niet meer kunt beheersen. Dit is een normaal fysiologisch overlevingsmechanisme van het lichaam. Dat heeft niets met wilskracht te maken! 

 

Zet je leven niet in de wachtstand door bepaalde dingen niet te doen vanwege je gewicht. Het is tijd om weer te gaan genieten van eten en je leven! Intuïtief eten is een evidence-based anti-dieet benadering, waarbij je leert hoe je in contact kunt komen met je eigen innerlijke signalen zoals honger, verzadiging en voldoening. Het is een persoonlijk proces waarbij selfcare, begrip en respect centraal staan. 

 

Een aantal elementen die aandacht krijgen zijn: zelfcompassie ontwikkelen, je dieetbril afzetten, honger respecteren en vriendschap sluiten met eten. Mindfulness komt ook terug in intuïtief eten. In basis is dit meer aandacht hebben voor het ‘hier en nu’. Wat voel ik en wat heb ik nodig? 

31 december: Acceptance and Committment Therapy (ACT) 

In onze online cursus die vanaf januari verkrijgbaar is, combineren we onder andere elementen uit Acceptance And Committent Therapy (ACT), Intuïtief Eten en Mindfulness. 

 

Op de laatste dag van het jaar lichten we Acceptance and Committent Therapy (ACT). 

ACT is een stroming in de psychologie. De kern is het leren accepteren van lastige gevoelens, gedachten en situaties, waardoor je meer psychologische flexibiliteit ontwikkelt. Hierdoor word het gemakkelijker om vaker te kiezen voor 'lange termijn genot' zoals gezondheid, ontspanning of een gezonde relatie met voeding en minder vaak te kiezen voor 'korte termijn genot' zoals meer eten dan je lichaam nodig heeft. 

 

Het dempen van lastige gevoelens door middel van eten is een copingmechanisme wat je vaak al sinds je jongere jaren hebt ontwikkeld. Als kind had je nog niet de tools om lastige gevoelens te doorvoelen. Nu je ouder bent, heb je het vermogen om te leren lastige gevoelens de ruimte te geven. Je kunt leren ‘zijn’ met wat er is. Voelen wat je voelt, je weerstand leren opgeven. Want het is juist je weerstand tegen deze vervelende gevoelens (het niet willen voelen), die zorgt voor beknelling. Als je leert gevoelens te doorvoelen en je weerstand tegen deze gevoelens op te geven, heb je geen eten meer nodig om je lastige gevoelens te dempen. Dit is geen quick-fix, maar een proces wat tijd nodig heeft. Maar je pakt hiermee wel de kern aan van je probleem. Bijkomend voordeel: ook in andere facetten van je leven ga je je voordeel ervaren als je meer leert voelen! 

23 december 2022: Honger respecteren 

In onze online cursus die vanaf januari verkrijgbaar is, combineren we onder andere elementen uit Acceptance And Committent Therapy (ACT), Intuïtief Eten en Mindfulness. Vandaag uitgelicht: respecteer je honger. 

Voed je lichaam met voldoende energie en koolhydraten. Doe je dit niet, dan kun je een oerdrift tot overeten triggeren. Zodra je het moment van extreme honger bereikt, gaan alle goede voornemens om beheerst en bewust te eten overboord. Leren om dit eerste signaal te respecteren vormt de basis voor het opnieuw opbouwen van vertrouwen in jezelf en in eten....

 

Als je op dieet bent, ben je wat je lichaam betreft in hongersnood en daarom past het zich aan. Onze behoefte aan eten (energie) is zo essentieel en primair dat als we niet genoeg energie krijgen, ons lichaam dit op natuurlijke wijze compenseert met krachtige biologische en psychologische mechanismen.

Als we niet genoeg eten, wakkeren we onze biologische eetlust aan, zowel fysiek als psychologisch. Die eetlust vormt echt een verbinding tussen lichaam en geest. Wat veel mensen denken dat een kwestie van wilskracht is, is in feite een biologische drijfveer. De hersenen produceren zeer krachtige chemische instructies over wat we zouden moeten eten. Vasten of jezelf eetbeperkingen opleggen is bijzonder contraproductief voor de eetlust. Het zet de neurochemische schakelaars aan die ons aanzetten tot eten.

Conclusie: een dieet is niet zinvol. Sterker nog, het werkt juist tegen. De biologische stofjes die de eetlust reguleren, hebben bovendien een directe invloed op de stemming en gemoedstoestand, onze fysieke energie en ons seksleven.

----Respecteer je honger----

De eerste stap naar weer normaal eten, zonder diëten en zorgen over eten, is het respecteren van je honger. Het is veel gemakkelijker om te stoppen met eten als je echt weet dat je later weer kunt eten. Stel je eens voor dat je in een kamer zit en een uitgehongerd kind een bord koekjes aanbiedt. Je vertelt het kind dat het maar een koekje mag.  Je verlaat de kamer en laat het kind alleen met het hele bord. Wat doet het hongerige kind? Alle koekjes opeten natuurlijk. Omdat de biologische drift sterker is dan de wil om te luisteren naar gedragsregels. Hetzelfde geldt voor mensen die een dieet volgen.

----Hoe kan ik mijn biologische honger respecteren?----

Het is moeilijk om honger te ervaren als je er nooit aandacht voor hebt. De eerste stap is je biologische hongergevoel te gaan leren herkennen. Stel jezelf elke keer dat je eet de vraag: Heb ik honger? Wat is mijn hongerniveau?

Elke combinatie van de volgende sensaties kan worden ervaren:

-licht gerommel of knagend gevoel in de maag

-rommelende geluiden

-duizeligheid

-concentratieproblemen

-buikpijn of onprettig gevoel in de maag

-prikkelbaarheid

-flauw gevoel

-hoofdpijn

Pas op dat je niet extreem hongerig of uitgehongerd wordt. Een algemene richtlijn is om niet langer dan vijf uur wakker te zijn zonder eten. Maar langer dan drie tot vier uur wakker zonder eten kan bij veel mensen ook al extreme honger veroorzaken.Je kunt de hongerprikkel wel onderdrukken, maar uiteindelijk zullen de biologische signalen van je lichaam het daarvan winnen. En besef je ook dat je lijf niet elke dag hetzelfde nodig heeft. De ene dag kun je meer honger ervaren dan de andere dag. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van je honger gevoel in het moment.

----Andere soorten honger---- 

-Smaakhonger: iets eten simpelweg omdat iets lekker lijkt of omdat de gelegenheid erom vraagt.

-Praktische honger - vooruit plannen: als eten als je honger krijgt niet lukt, omdat je op dat moment bijvoorbeeld in een vergadering zit. Dan eet je wat van te voren, terwijl je dan wellicht nog geen echte honger hebt.

-Emotionele honger: eten om onprettige gevoelens te verzachten, zoals eenzaamheid, verveling of woede. In de cursus gaan we dieper in op hoe om te gaan met emotionele honger. 

 

14 december 2022: Feestdagen en eten

Maak jij je al druk over eten tijdens de feestdagen? Bang om meer te eten dan je zou willen? Bang om aan te komen? Hier wat tips van ons om de feestdagen meer ontspannen door te komen, zonder groot schuldgevoel en met compassie en liefde voor jezelf. 

1. Beperk niet wat en hoeveel je mag eten van jezelf. 

Jezelf voorafgaand aan de feestdagen uithongeren resulteert in nog meer cravings en de kans op overeten vergroot je op deze manier. Hetzelfde geldt voor je voornemen ‘Na de feestdagen ga ik op een streng dieet’. Tijdens de feestdagen denkt je waarschijnlijk ‘Nu is mijn kans’ en je eet meer dan je normaal gezien zou doen. Je gaat jehierdoor alleen maar slechter voelen over jezelf. 

2. Geniet van de mensen om je heen en zorg dat je voldaan bent op meerdere vlakken. 

Probeer in je lijf te voelen hoeveel honger je hebt en hoe verzadigd je bent. Jezelf overvol eten of uithongeren geeft geen voldaan gevoel. Luister daarnaast naar je emotionele behoeften. Wat zijn alternatieven voor jou om die te vervullen in plaatst van veel (zoetigheid) eten? Op een beleefde manier nee zeggen is ook iets wat je kunt oefenen door gewoon te doen. 

3. Hou zoveel mogelijk je normale eetritme aan. 

Eet je overdag niks omdat in de avond een 6-gangendiner op je staat te wachten? Dan is de kans groot dat je jezelf gaat overeten in de avond omdat je honger zo hoog is opgelopen. Deze primaire sterke prikkel is met wilskracht niet te bedwingen. Blijf dus luisteren naar honger en verzadiging in je lichaam. 

4. Luister naar je lichaam 

Voel je spanning? Handige tools zijn korte ademhalingsoefeningen, mindfullness, mediteren, je gevoel van je afschrijven of bellen met een vriendin. Afleiding zoeken kan een fijne aanvulling zijn hierop, bijvoorbeeld wandelen, muziek luisteren, een boek lezen of luisteren, sporten of iets creatiefs doen.  

 

Wees mild en lief voor jezelf! 

​8 december 2022: Eten. 

 

Iedereen moet eten om in leven te blijven. Maar we eten ook om andere redenen. Gezelligheid, troost, genot, en meer. 

 

Waarom kan ik niet gewoon eten wat mijn lijf nodig heeft? Waarom moet ik mijzelf regelmatig overeten of juist uithongeren? Waarom lukt het me niet om 1 koekje te nemen ipv het hele pak leeg te eten? Waarom lukt het me niet om maat te houden? Waarom lukt het me niet om af te vallen? 

 

Want als ik teveel eet pas ik niet mooi in mijn kerst outfit. En ik kan me echt niet vertonen in bikini in het zwembad 😱

 

Daarom moet ik minder eten! Ik start morgen, met frisse moed. Ik kan het....

 

En tóch ga ik weer voor de bijl. Waarom lukt het me niet? Het frustreert me, want als het weer eens niet is gelukt voel ik me n sukkel, ik voel me schuldig. Waardoor ik denk, 'Laat maar, het is toch al verpest. Die friet en chips kan er ook nog wel bij nu. Maandag weer n frisse nieuwe poging'. 

 

Herkenbare vicieuze cirkel? Gevangen in je eigen negatieve gedachten en handelingen? 

 

Wil je meer rust en mildheid ervaren met betrekking tot eten en jezelf? Wil je van je eetbuien af? Wil je weer n gezonde relatie met voeding opbouwen? Tevredenheid en ontspanning, zonder de hele dag met eten bezig te zijn in je hoofd? 

 

Wij hebben voor jou dé cursus ontwikkeld! En met wij bedoelen we power koppel Marianne (psycholoog) en Susan (diëtist). Wij hebben onze expertises en passies gebundeld en dit heeft n fantastische online cursus opgeleverd (ja, we zijn erg enthousiast!). Bomvol informatie, interessante verdiepingen, oefeningen en extra's voor JOU. 

 

Blog

bottom of page